środa, 29 kwietnia 2015

Owoce brazylijskie cz. 2 - Caju

Cześć wszystkim!



W Polsce popularne są orzechy nerkowca, czy słyszeliście jednak o jego owocach? Poniżej przedstawię kilka informacji na ich temat.




Brazylijski owoc nerkowca - Caju

Caju (czytaj: każu) – owoc nerkowca


W języku Indian Tupi „acaju (caju)” oznacza dosłownie „orzech, który produkuje”. 



Caju składa się z dwóch części:

  • nasiona, czyli twardego orzecha o barwie brązowej  
  • owocu, czyli jabłka o barwie żółtej, różowej lub czerwonej. 
Orzech nerkowca nie jest jadalny na surowo, aby mógł być zdatny do spożycia należy odpowiednio go przygotować, np. poprzez prażenie. Jabłko z kolei jest bardzo soczyste i może być spożywane na surowo.



Nerkowiec jest „rdzennym” owocem brazylijskim, a pierwsze wzmianki o nim zapisał w 1558 roku, francuski ksiądz, podróżnik i pisarz André Thévet. Niedługo później nerkowca można było znaleźć na stołach w europejskich stolicach. Z Brazylii, przy pomocy Portugalczyków, owoc trafił do Afryki oraz Azji i jest tam uprawiany do dziś. 



Do największych producentów nerkowca należą:

Wietnam, Indie, Nigeria, Wybrzeże Kości Słoniowej, Indonezja, Filipiny i Brazylia
Uprawy Caju występują głównie w północno-zachodniej części Brazylii, przy czym liderem w produkcji owocu jest stan Ceará. 

Wartości odżywcze:



Nerkowiec jest źródłem wielu minerałów, w tym: wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i cynku. Dodatkowo zawiera takie witaminy jak: C (nawet 4-5 razy więcej niż owoce cytrusowe), B1, B2, B6, E oraz K. 



Działanie zdrowotne:

  • z powodu małej ilości cukru i braku tłuszczy polecany dla diabetyków
  • dzięki zawarciu flawanoidów, zapobiega powstawaniu komórek rakowych
  • według naukowców spożywanie Caju może zmniejszyć ryzyko kamieni nerkowych o 25%.
  • dzięki dużej zawartości żelaza, zapobiega anemii.



Cena:


Na bazarach w okolicach São Paulo cena osiąga ok. R$ 10.00 za 3 sztuki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz