Cześć wszystkim!
W Polsce popularne są orzechy nerkowca, czy słyszeliście jednak o jego owocach? Poniżej przedstawię kilka informacji na ich temat.
Brazylijski owoc nerkowca - Caju |
Caju (czytaj: każu) – owoc
nerkowca
W języku Indian Tupi „acaju (caju)” oznacza dosłownie „orzech, który produkuje”.
Caju składa się z dwóch części:
- nasiona, czyli twardego orzecha o barwie brązowej
- owocu, czyli jabłka o barwie żółtej, różowej lub czerwonej.
Orzech nerkowca nie jest jadalny na surowo, aby mógł być zdatny do spożycia
należy odpowiednio go przygotować, np. poprzez prażenie. Jabłko z kolei jest
bardzo soczyste i może być spożywane na surowo.
Nerkowiec jest „rdzennym” owocem brazylijskim, a pierwsze wzmianki o nim
zapisał w 1558 roku, francuski ksiądz, podróżnik i pisarz André Thévet.
Niedługo później nerkowca można było znaleźć na stołach w europejskich
stolicach. Z Brazylii, przy pomocy Portugalczyków, owoc trafił do Afryki oraz Azji
i jest tam uprawiany do dziś.
Do największych producentów nerkowca należą:
Wietnam, Indie, Nigeria, Wybrzeże Kości Słoniowej, Indonezja, Filipiny i
Brazylia
Uprawy Caju
występują głównie w północno-zachodniej części Brazylii, przy czym liderem w
produkcji owocu jest stan Ceará.
Wartości odżywcze:
Nerkowiec jest źródłem wielu minerałów, w tym: wapnia, magnezu, żelaza, fosforu
i cynku. Dodatkowo zawiera takie witaminy jak: C (nawet 4-5 razy więcej niż owoce cytrusowe), B1, B2, B6, E oraz K.
Działanie zdrowotne:
- z powodu małej ilości cukru i braku tłuszczy polecany dla diabetyków
- dzięki zawarciu flawanoidów, zapobiega powstawaniu komórek rakowych
- według naukowców spożywanie Caju może zmniejszyć ryzyko kamieni nerkowych o 25%.
- dzięki dużej zawartości żelaza, zapobiega anemii.
Cena:
Na bazarach w okolicach
São Paulo cena osiąga ok. R$ 10.00 za 3 sztuki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz