Cześć wszystkim!
Brazylia jest krajem posiadającym w swoich uprawach praktycznie wszystkie możliwe owoce, łącznie z tymi które uważamy za typowo polskie, jak np. jabłka czy truskawki. Dzisiaj rozpoczynam cykl opisujący owoce specyficzne dla tego kraju, a zacznę od jednego z najczęściej spotykanych o nazwie "Maracujá".
Maracujá – (czytaj:
marakuża) – nazwa wywodząca się od brazylijskiego plemienia Indian Tupi.
W języku
tupi nazwa „mara kuya” oznacza „pokarm w misce”. Polskie nazwy to „Męczennica
jadalna” oraz po prostu „Marakuja”.
Owoc spotykany jest w strefach klimatycznych równikowych i zwrotnikowych obu
Ameryk a jego największym producentem i konsumentem jest Brazylia. Spotyka się
odmiany w kształcie kuli lub jaja oraz w kolorach żółtym lub fioletowym.
Maracuja wykorzystywana jest do produkcji soków, musów, pulp, jogurtów, lodów,
oraz kosmetyków (zawierających olej z marakui).
Nazwa drzewa z którego zrywane są owoce nazywa się „Maracujazeiro”.
Brazylijska Maracujá |
Wartości odżywcze
– marakuja bogata jest w przeciwutleniacze oraz włókna poprawiające trawienie, jeden owoc posiada około 50% zalecanej dziennej dawki
witaminy C. Maracuja bogata jest również w witaminę A i flawonoidy.
Działanie zdrowotne – chroni przed rakiem, obniża ciśnienie krwi, obniża poziom
sodu w organizmie, zapobiegając takim chorobom jak zawał mięśnia sercowego czy
udar. W związku z zawartością witamin A i C oraz flawonoidów, marakuja
zapobiega również chorobom oczu. Zawartość błonnika obniża poziom „złego”
choresteloru (LDL) i podwyższa poziom „dobrego” choresteloru (HDL).
Owoce marakui mają kleistą konsystencję, zawierają dużo małych pestek i zjadane
są na surowo, z pestkami lub bez. W Brazylii owoce te dodaje się również do
drinków, np Caipirinha de maracujá (na zdjęciu poniżej).
Brazylijski drink - Caipirinha de Maracujá |
Cena:
W supermarketach cena jednej sztuki to około R$ 3.0 - 3.5
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz