Cześć!
Dzisiaj przedstawię wam kolejny bardzo popularny owoc w Brazylii, jednak już nie tyle ze względu na smak ale ze względu na swoje znakomite właściwości prozdrowotne.
Brazylijskie Tamarindo |
Tamarindo lub
tamarino – jest owocem pochodzącym z Afryki równikowej i Indii. Arabowie nazywali
go „Tamar al-Hindi”. W polskim tłumaczeniu drzewo które wydaje owoce tamarindo
nazywane jest „tamaryndowiec indyjski”. Przed laty drzewo i jego owoce były źle
kojarzone, jako drzewo zła, gdyż z jego drewna produkowano wyjątkowo wytrzymałą
broń. Same drzewa mogą osiągać 25 metrów wysokości a warunki do ich rozwoju spełnia jedynie klimat
tropikalny.
Owoc tamaryndowca
pokryty jest z zewnątrz twardą i kruchą skorupką, wewnątrz natomiast znajdują
się czerwonawe włókna pulpy z wysoką zawartością kwasu winowego. Dojrzewanie
owocu trwa około 245 dni.
Wartości
odżywcze:
- Duża zawartość witamin C, B, E,
- Duża zawartość wapnia, żelaza, fosforu, potasu, manganu i błonnika,
- Dodatkowo owoc zawiera również szereg związków organicznych tworzących z niego silnego przeciwutleniacza i środka przeciwzapalnego
Działanie
prozdrowotne:
- Układ pokarmowy – tamarindo zawiera dużo błonnika i włókien, ułatwiających trawienie. W przypadku zaparć owoc może służyć jako naturalny środek przeczyszczający. Z drugiej strony włókna, które zawiera, pomagają w przypadkach przewlekłej biegunki.
- Układ sercowo-naczyniowy – zjadanie owocu pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Zawartość potasu nie tylko obniża ciśnienie ale rozszerza naczynia krwionośne.
- Układ nerwowy – tamarindo zawiera duże ilości witaminy B1, czyli Tiaminy – odpowiedzialnej np. za szybsze gojenie ran czy uśmierzanie bólu. Niedobór tej witaminy zaburza czynności centralnego układu nerwowego, prowadząc do osłabienia, problemów z koncentracją i pamięcią oraz ciągłego uczucia zmęczenia
- Regulacja wagi ciała – owoc znany jest z tłumienia apetytu i wzrostu serotoniny. Dodatkowo jest naturalnym źródłem kwasu hydroksycytrynowego (HCA) przyspieszającego metabolizm.
Tamarindo jest dobrym źródłem żelaza, które pomaga w dotlenieniu całego organizmu oraz w walce z anemią. Dzięki swoim właściwościom zalecany jest również dla
diabetyków. Badania wykazały,
że owoc jest pomocny w czasie stanów zapalnych organizmu, do leczenia chorób
skórnych, wzmocnienia ogólnej odporności organizmu oraz jako ochrona dzieci
przed robakami pasożytniczymi.
Zastosowanie:
Owoc stosowany jest do wytwarzania napojów,
lodów, past, likierów, dżemów oraz jako przyprawa. Nasiona tamaryndowca stosuje
się również jako stabilizatory przetworzonej żywności.
Ze względu na
swoje występowanie owoc jest często spożywany w północnym rejonie Brazylii.
Cena:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz