Gdy myślimy o polskiej potrawie narodowej, natychmiast przychodzi nam na myśl schabowy lub pierogi. W Brazylii potrawą narodową numer 1 jest tzw. Feijoada (czyt. feiżoada), czyli gulasz na bazie czarnej fasoli.
Brazylijska potrawa narodowa - Feijoada* |
Historia tej potrawy łączy się z historią Brazylii. W czasach
gdy właścicielami ziemskimi i najbogatszymi ludźmi w Brazylii byli Europejczycy
i ich potomkowie, którzy zajmowali się handlem kawą, złotem, czy cukrem,
spożywali oni najlepszej jakości mięso. Resztki których nie byli w stanie, lub nie
chcieli zjeść, lądowały jako odpadki, lub pożywienie, które ich służba mogła
wykorzystać. Służący z pozostałości po posiłkach swoich panów przyrządzali potrawy. Ilość mięsa nie była jednak na tyle duża by zaspokajać ich
potrzeby, dlatego mieszali mięso z fasolą i wodą, by zapełnić swoje żołądki.
Tak powstała tzw. Feijoada.
Gdy po raz pierwszy odwiedziłem Brazylię, mocno się
zdziwiłem. W moim przekonaniu, tak ciepły kraj opiera swoją kuchnię na owocach,
rybach i zdrowym jedzeniu. Rzeczywistość jest jednak inna. Oczywiście osoby które dbają o swoje
zdrowie, ze względu na lepszy dostęp do owoców tropikalnych i ryb, wykorzystują je w swojej kuchni, lecz jest to znikomy
procent ludności. Ceny wołowiny, wieprzowiny czy drobiu są praktycznie takie
same, jedynie ryby są nieco droższe, co powoduje, że większość mieszkańców Brazylii opiera swoją kuchnię na mięsie, ryżu i fasoli.
Obecnie Feijoada, nie jest taka sama jak za czasów
niewolników, lecz wciąż bazuje na czarnej fasoli. Obecni Brazylijczycy
spożywają feijoadę z ryżem oraz farofą (mieszanką mąki, moniaku, cebuli,
czosnku, jajek i bekonu w postaci proszku) i potrawa ta nie jest już kojarzona
z najbiedniejszymi warstwami społeczeństwa.
* zdjęcie pobrano ze strony:
Hmmmm... ��
OdpowiedzUsuńGotowałam, jest przemyszna😊👏👏👏👏
OdpowiedzUsuń