piątek, 5 czerwca 2015

Kuchnia brazylijska cz. 1 - Feijoada

Gdy myślimy o polskiej potrawie narodowej, natychmiast przychodzi nam na myśl schabowy lub pierogi. W Brazylii potrawą narodową numer 1 jest tzw. Feijoada (czyt. feiżoada), czyli gulasz na bazie czarnej fasoli.


Brazylijska potrawa narodowa - Feijoada*

Historia tej potrawy łączy się z historią Brazylii. W czasach gdy właścicielami ziemskimi i najbogatszymi ludźmi w Brazylii byli Europejczycy i ich potomkowie, którzy zajmowali się handlem kawą, złotem, czy cukrem, spożywali oni najlepszej jakości mięso. Resztki których nie byli w stanie, lub nie chcieli zjeść, lądowały jako odpadki, lub pożywienie, które ich służba mogła wykorzystać. Służący z pozostałości po posiłkach swoich panów przyrządzali potrawy. Ilość mięsa nie była jednak na tyle duża by zaspokajać ich potrzeby, dlatego mieszali mięso z fasolą i wodą, by zapełnić swoje żołądki. Tak powstała tzw. Feijoada.

Gdy po raz pierwszy odwiedziłem Brazylię, mocno się zdziwiłem. W moim przekonaniu, tak ciepły kraj opiera swoją kuchnię na owocach, rybach i zdrowym jedzeniu. Rzeczywistość jest jednak inna. Oczywiście osoby które dbają o swoje zdrowie, ze względu na lepszy dostęp do owoców tropikalnych i ryb, wykorzystują je w swojej kuchni, lecz jest to znikomy procent ludności. Ceny wołowiny, wieprzowiny czy drobiu są praktycznie takie same, jedynie ryby są nieco droższe, co powoduje, że większość mieszkańców Brazylii opiera swoją kuchnię na mięsie, ryżu i fasoli. 


Obecnie Feijoada, nie jest taka sama jak za czasów niewolników, lecz wciąż bazuje na czarnej fasoli. Obecni Brazylijczycy spożywają feijoadę z ryżem oraz farofą (mieszanką mąki, moniaku, cebuli, czosnku, jajek i bekonu w postaci proszku) i potrawa ta nie jest już kojarzona z najbiedniejszymi warstwami społeczeństwa. 

* zdjęcie pobrano ze strony:

2 komentarze: